Piekeren

15-05-2018

Mijn dochter van 10 is er al 'heel goed' in; eindeloos nadenken over bepaalde zaken. Na een bezoek met de klas aan het Rijksmuseum (echt gaaf) liepen we nog voorbij het schilderij 'het laatste oordeel' van Lucas Van Leyden. Enkele weken later kreeg ik vraag op vraag over de hel. Hoe het daar dan was, wanneer je in de hel zou komen enz. Pas na een paar van dergelijke gesprekken vertelde ze mij dat ze er iedere avond aan moest denken sinds ze dat schilderij had gezien, ze kon er niet van slapen. Ze was er bang door geworden en er flink over gaan piekeren..

Ikzelf herinner mij een moment waarop ik een jaar of zeven was, in bad zat en onbedaarlijk moest huilen. Mijn vader kwam vragen wat er was en ik antwoordde al jammerend: ik kan niehiet stoppen met dehenken....... Geen flauw idee hoe mijn vader reageerde, waarschijnlijk rustig en sussend, maar nu denk ik weleens: daar had ik toen al wat hulp bij nodig gehad. In de daarop volgende jaren werd ik namelijk een echte piekeraar. Altijd maar denken: wat als.. en waarom... en ja maar... en waarom doen ze dat..... enz. enz. Gelukkig heb ik er in een later stadium toch hulp bij gezocht en gekregen.

Want weet je wat het is? Piekeren zorgt voor de aanmaak van stofjes in onze hersenen die stress veroorzaken. We reageren dus lichamelijk op onze gedachten alsof het echt gebeurt, ons lichaam maakt geen onderscheid. En ervaart dus veel stress van overmatig piekeren!

En tuurlijk, iedereen denkt wel eens wat langer ergens over na, maar sommige kinderen lijken niet te kunnen stoppen met piekeren, ze hebben moeite met in slaap vallen, worden steeds angstiger en het piekeren kost heel veel energie waardoor het kind steeds minder goed uit de verf komt.

In mijn praktijk wil ik graag kids helpen om spelenderwijs te leren wat piekeren nou eigenlijk is en hoe je piekergedachten kunt vervangen voor helpende gedachten. Voor een vrijblijvend kennismakingssgeprek kun je contact met mij opnemen.